εν όψει εορτών, εσύ έχεις τον Θεό σου;

2
γράφει ο Νίκος Β. 
Στην αυγή της ιστορίας οι αρχαίοι άνθρωποι σε διάφορα μέρη του κόσμου πίστευαν σε διαφορετικές θεότητες. Oι περισσότεροι λαοί της Μεσογείου πίστευαν στους 12 θεούς του Ολύμπου. Αργότερα κάποιοι απόγονοί τους πίστεψαν στον Χριστό και αργότερα άλλοι στον Αλλάχ. Οι δύο αυτές θρησκείες εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο και ακόμη έως σήμερα παραμένουν τα κύρια θρησκευτικά δόγματα, μαζί με τον Βουδισμό και τον Ινδουϊσμό στην Ασία. Ποιός μπορεί να προεξοφλήσει πως όλα αυτά τα δόγματα θα παραμείνουν για πάντα αναλλοίωτα για όσο καιρό οι άνθρωποι συνεχίσουν ακόμη να ζουν επάνω στον πλανήτη Γη; Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να το γνωρίζει, είναι η απάντηση που δίνω εγώ, ένας μόνο Θεός ξέρει! 
Οι θρησκείες αποτελούν τις διαφορετικές ανθρώπινες ερμηνείες περί της δημιουργίας του κόσμου, καθώς και περί της μετά θάνατον ζωής. Επίσης αποτελούν και τον γραπτό κώδικα ηθικής και πολιτισμού του εκάστοτε λαού και της κοινωνίας του. Η δημιουργία της ζωής επάνω στην Γη και κατ’ επέκταση η δημιουργία του πλανήτη μας, του πλανητικού συστήματος, του γαλαξία μας και ολόκληρου του σύμπαντος δεν μπορεί παρά να χρεωθεί σε έναν μόνον δημιουργό και Θεό. Είναι υπερφίαλο και εγωιστικό να πιστεύει κανείς πως μόνο ο Θεός του δικού του θρησκευτικού δόγματος είναι ο δημιουργός του σύμπαντος, ενώ "οι άλλοι Θεοί με διαφορετική κρατική υπηκοότητα των άλλων θρησκειών στην γη", είναι κακέκτυπα του δικού του αυθεντικού Θεού. 
Τι κι αν είχαμε γεννηθεί στην άλλη άκρη του κόσμου που λατρεύουν λόγου χάριν τον "Θεό Παπαρούνα"; Πως θα σεβόμασταν ή και ασπαζόμασταν "τους αληθινούς Θεούς" του Χριστιανισμού ή των άλλων θρησκευτικών δογμάτων δίχως την παραμικρή ευκαιρία να διαβάσουμε κάτι σχετικά με αυτά τα δόγματα; Θα ήμασταν ασεβείς και αμαρτωλοί εάν δεχόμασταν ως δημιουργό της Φύσης τον Θεό Παπαρούνα αντί για τους Θεούς των άλλων θρησκειών; Θα διαπράτταμε θανάσιμο αμάρτημα εάν πιστεύαμε πως η δική μας θρησκεία είναι η καλύτερη και η αληθέστερη στον κόσμο; Η αρνητική απάντηση ταιριάζει αβίαστα σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Συνήθως θεωρούμε την θρησκεία μας ως την καλύτερη, δεν μπορούμε όμως να ισχυριστούμε το ίδιο και "για τον Θεό μας". Ο Θεός δεν μπορεί παρά να είναι ο Ένας και ο Μοναδικός δημιουργός της ζωής και του σύμπαντος ολόκληρου. Είναι διαφορετικά πράγματα ο Θεός, άλλο οι θρησκείες και άλλο οι Εκκλησίες των θρησκευτικών δογμάτων. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι προτιμότερο να "έχει κανείς τον Θεό του" όποιος να είναι και αυτός. Είναι προτιμότερο να σέβεται κανείς τον Θεό του δόγματος και της εποχής του, παρά να ισχυρίζεται πως με την ανθρώπινη νόηση μπορεί να εξηγήσει την δημιουργία του σύμπαντος, της ζωής επί Γης ή την μετά θάνατον ζωή. Καλά Χριστούγεννα ή Ηλιούγεννα στους Έλληνες και καλή λευτεριά σε όλους τους υποδουλωμένους ανθρώπους στην Γη. Εύχομαι ευτυχισμένο το νέο έτος 2017 στους πιστούς Χριστιανούς, αλλά και στους αλλόδοξους απανταχού της Γαίας. Βλέπετε, ο Θεός είναι μεγάλος και μπορεί να μας αγκαλιάσει όλους!

2 σχόλια:

Stathis V είπε...

Oταν ακολουθουν τα ΔΥΣΚΟΛΑ? Ολοι πρεπει να εχουμε των ΘΕΟ ΜΑΣ... Και οταν ολα μας πανε Καλα? ΕΧΟΥΜΕ ΤΩΝ ΔΙΑΟΛΟ ΜΑΣ!!! Το θεμα ειναι να εχουμε την αυτογνωσια με οτι εχουμε να Περναμε.. ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΚΑΛΑ!!! (Δεν συμπεριλαμβανεται η ferrari , και φυσικα δεν εννοω ουτε την μεζονετα για την γεροντοπ...ανα,στην Εκαλη!Η για το χαζο22 χρονο γκομενακι..πληρωμενα λουσα! Απο των γεροπαραλημενο..Φυσικα Με τα ποδια ανοιχτα νομιζει οτι θα παρει οτι δεν πηρε η μαμα.. και η γιαγια της!ΧΡΥΣΑ @@@) ΑΑΑ Και το ποιο συμαντικο??? Θελει ΣΕΒΑΣΜΟ.. ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΜΑΤΑ ΤΟΥ! Ο Ενας.. Ο ΑΝΔΡΑΣ.. Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ!!(μεχρι τα ποντικια και της κατσαριδες! Εννοητε φυσικα... Και της Γυναικες! <>)

George είπε...

Προσωπικά είμαι 100% υπέρ της πίστης στο Θεό. Και αναφέρομαι στον ένα Θεό που υπάρχει. Η διαφοροποίηση έχει συντελεστεί ώστε να είναι πιο προσιτή η έννοιά του στις εκάστοτε γεωγραφικές περιοχές ή τα έθνη και τους λαούς που υπάρχουν ανά τη γη. Πιστεύω στο Θεό Αγάπη, που παρέχει φως, προσφέρει και εξυψώνει τον άνθρωπο, όταν ο άνθρωπος προσπαθεί να ενωθεί με το Θεό που έχει μέσα του, και οι εκδηλώσεις του εκάστοτε ανθρώπου συντονίζονται με μία ανώτερη ποιότητα. Πιστευώ ότι υπάρχει Θεός στον καθένα, με τη διαφορά ότι η πλειονότητα των ανθρώπων είτε δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού εντός των, είτε αγνοούν και αρνούνται ακόμα και τη θεώρηση αυτή.

Δεν υποστηρίζω καμμία εκκλησία, αν και έχω πάει στο παρελθόν και εξακολουθώ να πηγαίνω ενίοτε για προσωπικούς λόγους, διότι αντί να προσφέρουν φως και να οδηγούν τον άνθρωπο, ιστορικά τον χειραγωγούν και τον καθοδηγούν με ιδία συμφέροντα. Όταν η εκκλησία,πχ της Ελλάδας, έχει τόσο συσσωρευμένο πλούτο, είναι εγκληματικό να αδιαφορεί για την κατάσταση στην Ελλάδα και να μην προσφέρει πραγματικά.

Ο λόγος που πιστεύω στο Θεό είναι διότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε περιορισμένοι και αδύνατοι πνευματικά να κατανοήσουμε την πραγματική ουσία των πραγμάτων. Ακόμα και την αγάπη την προσαρμόζουμε ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε μέσα από περιορισμένα νοητικά φίλτρα. Ότι αντιλαμβανόμαστε, γνωρίζουμε, πιστεύουμε, είναι κατ'ουσίαν δημιουργήματα της νόησής μας. Δεν καταλαβαίνουμε την πραγματική ουσία, μονάχα συνειρμικά προσπαθούμε να βάλουμε λογική και τάξη στα πράγματα, χωρίς απαραίτητα αυτό να είναι αλήθεια.

Επίσης υπάρχουν πάμπολλα πράγματα και καταστάσεις στον κόσμο που δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε ή να εξηγήσουμε με την λογική που διαθέτουμε. Υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Αναφορικά θα πω για το deja vu. Αλλά αν πιστεύει κανείς οτι το πνεύμα και η ψυχή που φέρει κάποιος δεν υπόκειται στο χρόνο που βιώνουμε ως άνθρωποι, τότε έννοιες ή καταστάσεις μπορεί να αποσαφηνιστούν με ένα καλύτερο τρόπο.

Κλείνοντας, τα παραπάνω είναι καθαρά η προσωπική μου θεώρηση, δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να συμφωνήσει με αυτή, καθώς δεν αποτελώ καμία αυθεντία επί του θέματος ή επι οποιουδήποτε άλλου θέματος.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους ανεξαιρέτως, είτε έχουν, είτε δεν έχουν το Θεό τους. Θα προτιμούσα πάντως να ισχύει το πρώτο για όλους.

Εύχομαι να μπορέσει ο άνθρωπος στη γη να αγωνιστεί και να συνεχίζει να αγωνίζεται εξακολουθητικά για τον πλήρη εξανθρωπισμό του!

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα στα ελληνικά παρακαλώ.
Όταν η γλώσσα μας απαγορευτεί ή γίνει δευτερεύουσα ελέω τρόϊκας, το συζητάμε πάλι...