η αληθινή προϊστορία του ιδρυτή της ΝΔ (μέρος δεύτερο)

1
αντιγραφή από το βιβλίο "Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί γλώσσης" του Αντώνιου Αντωνάκου 

Έγραψε ο Σταύρος Ψυχάρης στην εφημερίδα "το Βήμα" στις 25/07/1999:

...Και όμως, ο άνθρωπος αυτός (Κ. Τσάτσος) δύο φορές βρήκε το κουράγιο να αντιταχθεί αποφασιστικά στον Καραμανλή. Και τις δύο φορές ο Καραμανλής ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε εντελώς ριζοσπαστικά μέτρα.

Την πρώτη φορά η κρίση ξέσπασε σε μια συνάντηση του Καραμανλή με τον Κ. Τσάτσο (προτού γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν υπουργός Πολιτισμού) και τον αείμνηστο Ευάγγελο Παπανούτσο. Τους είχε καλέσει ο τότε πρωθυπουργός στο γραφείο του για να συζητήσουν θέματα της Παιδείας. Σε μια στιγμή ο Καραμανλής τους είπε ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή να σκεφθούν το ενδεχόμενο να συνδυασθεί το ελληνικό αλφάβητο με το λατινικό, να εξετασθεί ακόμη και το θέμα της φωνητικής γραφής.


Σαν ελατήρια πετάχτηκαν επάνω οι δύο συνομιλητές του Καραμανλή. «Δεν πίστευα στα αφτιά μου!» θα αφηγηθεί αρκετά χρόνια αργότερα ο Κ. Τσάτσος... Οπωσδήποτε οι δύο συνομιλητές του τότε πρωθυπουργού δήλωσαν ότι παραιτούνται κλπ., κλπ. και ο Καραμανλής απέσυρε το θέμα.

Λίγα χρόνια αργότερα ο Καραμανλής έδωσε το πράσινο φως για την κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων (κάτι που τελικώς υλοποίησε αρκετά αργότερα η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου). Ο τότε αρμόδιος υπουργός Παιδείας, συντηρητικός και κατά τινας άτομο οπισθοδρομικό, δεν τολμούσε να διαφωνήσει ανοιχτά με τον Καραμανλή, φοβούμενος την απόλυσή του από την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, όπως ο ίδιος ο Καραμανλής έχει αφηγηθεί, ο οπισθοδρομικός αυτός υπουργός ειδοποίησε τον Κ. Τσάτσο, που είχε ήδη γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κ. Τσάτσος έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Π. Μολυβιάτη, ζητώντας του να πει στον πρωθυπουργό ότι ήταν έτοιμος να υποβάλει την... παραίτησή του αν η Κυβέρνηση Καραμανλή προχωρούσε στην κατάργηση των τόνων...

Ηταν η δεύτερη φορά που διαφώνησε ο Κ. Τσάτσος. Τι σημασία είχε; Προφανώς καμία. Ο,τι παρεμπόδισαν ο οπισθοδρομικός υπουργός και ο Κ. Τσάτσος το επέβαλε αργότερα η ίδια η κοινωνία και η ζωή ­ μόλις το ΠαΣοΚ πήρε την εξουσία.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΔ 4016/1959 ΦΕΚ 237/3-11-59 ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (800 ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΔΙΩΚΟΝΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ) . ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΩ Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΑΛΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. ΜΕΓΑΛΟ ΝΤΟΥΚΟΥΜΕΝΤΟ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ ΡΙΧΝΕΙ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΑΝ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ Β΄ΠΠ. ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙ ΑΥΤΟ . ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΡΙΠΕΝΤΡΟΠ ΜΟΛΟΤΩΦ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΟΜΗ. ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΒΡΗΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΕΚ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα στα ελληνικά παρακαλώ.
Όταν η γλώσσα μας απαγορευτεί ή γίνει δευτερεύουσα ελέω τρόϊκας, το συζητάμε πάλι...