Μονή Εσφιγμένου, σύγχρονοι μάρτυρες της Ορθοδοξίας

0

γράφει ο Νίκος Β.

Όλοι οι μοναχοί και ιδιαιτέρως οι μοναχοί που επέλεξαν το Ἀγιο Όρος ως τόπο πνευματικής άσκησης, αναχώρησαν οικειοθελώς από τα εγκόσμια για να ενδυθούν του αγγελικού σχήματος. Την θαρραλέα αυτή απόφαση την πήραν για να επιβραδύνουν και ει δυνατόν να μηδενίσουν το κοντέρ των αμαρτιών τους εκτός του ζωτικού χώρου του διαβόλου. Για όλους αυτούς τους αποφασισμένους ανθρώπους, που ακόμη και το κοσμικό όνομά τους άλλαξαν, αξίζει σεβασμός. Ιδιαίτερα για εκείνους που επέλεξαν το περιβόλι της Παναγιάς και την σκληρή επιβίωση στην μονή Εσφιγμένου, δίχως ακόμη και τις βασικές ανέσεις του σύγχρονου κόσμου.




Αξιώθηκα να επισκεφθώ τέσσερις φορές την Μονή Εσφιγμένου, την πρώτη φορά χάρις στον φίλο Μάρκο που με παρότρυνε να τον ακολουθήσω, τις επόμενες τρεις φορές ενσυνείδητα αφού συγκινήθηκα από τον βίο των σύγχρονων μαρτύρων μοναχών. Δεν υπήρξε στην σύγχρονη ιστορία Μονή που πολεμήθηκε τόσο, όχι από αλλόθρησκους ή από σατανιστές αλλά από την ίδια την Ορθόδοξη Εκκλησία, δηλαδή το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο που κινείται συνωμοτικά με εξανδραποδισμό τους από την Μονή και το Άγιο Όρος. Σε συνεργασία με το πολιτικό καθεστώς έφθασε στο αλγεινό σημείο να επιδιώξει τον φυλακισμό του ηγουμένου Μεθοδίου, και την φυσική εξόντωση  των μοναχών με την ασιτία ακόμη! Το γιατί το αφήνω στην διακριτική σας ευχέρεια να το ανακαλύψετε, εάν ήδη δεν το πληροφορηθήκατε. 

Θα ήθελα ως φόρο τιμής να παραθέσω επιγραμματικώς, την δική μου πνευματική ωφέλεια από την συναναστροφή με τους ξεχωριστούς μοναχούς της Εσφιγμένου, μίας εκ των τριών πολυπληθέστερων μονών του Αγίου Όρους:

Είναι εφικτόν ακόμη και στον 21ο αιώνα οι άνθρωποι να επιβιώνουν δίχως την τεχνολογία του 20ου αιώνα.

Η εργασία των μοναχών στην μονή Εσφιγμένου είναι περισσότερο σύνθετη και ίσως πιο απαιτητική από οποιαδήποτε άλλη εργασία.

Η χριστιανική πίστη μπορεί να μην χορταίνει το ανθρώπινο σώμα, δυναμώνει όμως το ανθρώπινο πνεύμα και ετοιμάζει την ψυχή για την αιώνια ζωή.

Εάν θέλεις να δικάσεις τον κατηγορούμενο άκουσέ τον ή ακόμη επισκέψου τον για να κρίνεις ιδίοις όμμασι.

Όταν η σκευωρία της σιωπής εναντίον του ιδεολογικού αντιπάλου δεν φέρνει αποτέλεσμα, τότε ακολουθείται από το ουρλιαχτό του καθεστώτος, δηλαδή των διαπλεκόμενων εξουσιών, των ΜΜΕ και της δικαιοσύνης.

Υπάρχει ειρηνικός κι αποτελεσματικός τρόπος να αντισταθείς τον εχθρό σου, η προσευχή και δέηση υπέρ αυτού.


Με αγάπη προς τους μοναχούς που ενέπνευσαν και θα εμπνέουν τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, παραθέτω τα επιλεγμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα:













 








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα στα ελληνικά παρακαλώ.
Όταν η γλώσσα μας απαγορευτεί ή γίνει δευτερεύουσα ελέω τρόϊκας, το συζητάμε πάλι...