ο "Σιδερένιος Λοχίας 2015" πέρασε στην ιστορία

1
γράφει ο Νίκος Β. 

Σήμερα όλοι ασχολούνται με το ανούσιο και εκ του πονηρού δημοψήφισμα της κυβέρνησης, το πρώτο μετά από 41 χρόνια εντατικής "δημοκρατίας". Επιτρέψτε μου να το σχολιάσω κατόπιν εορτής, αφού τα συναισθήματά μου είναι ανάμικτα. 

Προτιμώ να παρουσιάσω λίγες φωτογραφίες και σχόλια από την εμπειρία της διοργάνωσης "Σιδερένιος Λοχίας" του πρώτου ανάποδου υπέρ-τριάθλου στο Ασπρονέρι Φθιώτιδος. 

Το επίθετο "σιδερένιος" εμπνεύστηκε από τον φίλο και έφεδρο λοχία καταδρομών, την ψυχή της ομάδας ΟΔΕΥΩ Σπυρίδωνα Κ. Τον σιδερένιο μας λοχία 56 ετών αντιπροσωπεύει το τρίπτυχο απτόητος, αειθαλής και τολμηρός. Το γεγονός πως υπήρξε ο εις εκ των δύο αθλητών που ολοκλήρωσε και τα τρία σκέλη του αγώνος επαληθεύει τους ανωτέρω χαρακτηρισμούς. Συνάδει επίσης με την σκληρότητα του αγώνος, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το παγκοσμίως γνωστό Iron Man των 225 χιλιομέτρων. Μπορεί να είχε τα μισά χιλιόμετρα τρεξίματος και ποδηλασίας σε σχέση με το Iron Man, όμως διεξήχθη με θετική υψομετρική διαφορά 2111 μέτρων, ενώ το Iron Man διεξάγεται κατά κανόνα στο επίπεδο, με υψομετρική διαφορά 0 μέτρων! Η απόσταση της κολύμβησης ήταν ακριβώς η ίδια, αφού εν τέλει το μπουρίνι που ξέσπασε ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να μειωθεί η απόσταση της κολύμβησης στα 3 αντί τα 5 χιλιόμετρα, ανωτέρα βία... 

Το ξαφνικό μπουρίνι φόβισε μερικούς που ματαίωσαν την συμμετοχή τους στην κολύμβηση και πότισε τους τολμηρούς με αρκετές γουλιές θαλασσινού νερού, σε άλλες περιπτώσεις η κολύμβηση θα είχε απαγορευτεί, όχι όμως στον Σιδερένιο Λοχία, σχολίασε ο εκπαιδευτής μας Σπυρίδων Κ. Το γεγονός πως η σειρά των αθλημάτων ήταν ανάποδη, αύξησε σημαντικά τον βαθμό δυσκολίας, όμως δεν ήταν αυτό που μας προβλημάτισε. Αντίθετα η κολύμβηση στο τέλος λειτούργησε ευεργετικά στους 4 τολμηρούς αθλητές και σε εμένα προσωπικά, αφού με βοήθησε να ξεμουδιάσω από την ποδηλασία και την παρολίγο κράμπα λίγο πριν το τέλος των 75 χιλιομέτρων πεταλιού.

Αυτό που αύξησε την δυσκολία του αγώνος και ανέτρεψε τον χρονικό προγραμματισμό, ήταν η απροσδόκητη αποχώρηση του οχήματος συνοδείας μόλις στα πρώτα 10 χιλιόμετρα του ορεινού τρεξίματος. Δυστυχώς ο οδηγός αθέτησε την συμφωνία που είχαμε κάνει αποφασίζοντας πως οδηγώντας αργά στο δύσβατο χωματόδρομο το θηριώδες του τζιπ, διακινδυνεύει να χαλάσει περισσότερο καύσιμο. 'Ετσι μας άφησε στην κορυφή της Κνημίδος και επέστρεψε από τον ασφαλτόδρομο που συνδέει την Καρυά με τα Καμμένα Βούρλα, παίρνοντας μαζί τα υλικά, τα νερά και την ελληνική σημαία, για να τα αφήσει τελικά στην αφετηρία στο Ασπρονέρι! Ο χαρακτηρισμός φυγόμαχος είναι λίγος για έναν συμπολίτη μας που ενώ συμφώνησε να βοηθήσει (επ' αμοιβή) σε έναν αγώνα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εν τέλει εξαφανίστηκε και μας εγκατέλειψε στο μέσο μόλις του πρώτου σκέλους. Ο Λευτέρης Ρ. κάτοικος του Αγίου Κωνσταντίνου, έφερε στην μνήμη μου τον πολιτικάντη που ψηφίζεται από τον ελληνικό λαό να φέρει εις πέρας το προεκλογικό του πρόγραμμα και εκείνος μετά την ανάληψη της αρχής φροντίζει να εξασφαλίσει μόνο την οικονομική του ευημερία ποντάροντας στην ασθενή μνήμη των ψηφοφόρων. Σημεία των καιρών λοιπόν από έναν νεοέλληνα γνήσιο τέκνο του του καθεστώτος του άκρατου φιλελευθερισμού, που καθιστά τους πολίτες ωφελιμιστές και φυγόπονους. Θα είναι πάντως ένα αξέχαστο μάθημα για εμένα προσωπικά. 

Αντίθετα θετική εντύπωση απεκόμισα από το λιμεναρχείο Αγίου Κωνσταντίνου και το αστυνομικό τμήμα Καμμένων Βούρλων. Δίχως να ζητήσουμε την συνδρομή τους, αμφότεροι ενδιαφέρθηκαν επικοινωνώντας μαζί μας αρκετές φορές για να διαπιστώσουν εάν όλα βαίνουν καλώς. Θετική εντύπωση απεκόμισα επίσης από την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής που είδαν με συμπάθεια και ενθουσιασμό τον Σιδερένιο Λοχία, αφού έτσι ένοιωθαν πως τιμούμε τον όμορφο τόπο τους αλλά και τον διαφημίζουμε κατά κάποιον τρόπο. 

Αφήνω για το τέλος την κορυφαία στιγμή του αγώνος την κατάθεση του δάφνινου στέφανου στο μνημείο της μάχης των Θερμοπυλών. Ο σιδερένιος εκπαιδευτής μας παρόλο την απρόσμενη απουσία του οχήματος συνοδείας, δεν ήθελε να συζητήσει την ματαίωση της κατάθεσης του ευμεγέθους στεφάνου που είχαμε κατασκευάσει με την βοήθεια της φίλης και συναγωνίστριας Ιωάννας Τ. Όπως χαρακτηριστικά είπε μην διανοηθεί κανείς πως θα εγκαταλείψουμε το στεφάνι στο Ασπρονέρι μετά το τρέξιμο, πάση θυσία θα το μεταφέρουμε ποδηλατικά στις Θερμοπύλες για να το καταθέσουμε κανονικά, όπερ και εγένετο! Εναλλάξ μεταφέραμε στις πλάτες μας το στεφάνι της τιμής για τον παγκόσμιο θρύλο, το αιώνιο σύμβολο ανδρείας. Η χαρά όλων που φθάσαμε ποδηλατικά στις Θερμοπύλες μας έκανε να ξεχάσουμε την ταλαιπωρία και να πιστέψουμε πως ο αγώνας έχει ολοκληρωθεί. Πολλές φορές έχω βρεθεί στο μνημείο αυτό, όμως την φορά αυτή η μοναξιά του ζεστού μεσημεριού μας έφερε εγγύτερα με την ιερότητα του τόπου. Η προσωπική μας κούραση ενίσχυσε την συγκίνηση που νιώθει κανείς όταν βρίσκεται στο μεγαλειώδη χώρο του ανδριάντα του βασιλιά Λεωνίδα. Μοναδική στιγμή!



Τέλος νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους ανεξαιρέτως τους τολμηρούς συναγωνιστές μου, αλλά και τους συγγενείς μας που βρέθηκαν κοντά μας στο Ασπρονέρι και βοήθησαν στην διοργάνωση. Δίχως αυτούς δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Και του χρόνου λοιπόν!










1 σχόλια:

Unknown είπε...

'Αξιοι Έλληνες ,που τιμάτε με τον αγώνα σας την καταγωγή σας.Και εις ανώτερα...

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα στα ελληνικά παρακαλώ.
Όταν η γλώσσα μας απαγορευτεί ή γίνει δευτερεύουσα ελέω τρόϊκας, το συζητάμε πάλι...