Μιχαήλ Τσίριμπας ο ακούραστος δάσκαλος

1
γράφει ο Νίκος Β. 

Ο Μιχαήλ Τσίριμπας διατηρεί ίσως την μεγαλύτερη ιδιωτική βιβλιοθήκη ιστορικού και θρησκευτικού περιεχομένου. Είναι αρχαιολόγος, θεολόγος και φιλόλογος. Δίδαξε στην μέση εκπαίδευση σε γυμνάσια και λύκεια της Αττικής και Ευβοίας. Δίδαξε επίσης στην Αθωνιάδα εκκλησιαστική ακαδημία στο Άγιο Όρος. Υπήρξε σχολικός επιθεωρητής νομού Ευβοίας. Στην στρατιωτική του θητεία υπηρέτησε στην θρησκευτική υπηρεσία στρατού, με αρμοδιότητα την κήρυξη του θείου λόγου στις στρατιωτικές μονάδες. 

Με συγκίνησε το πάθος του για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και της ελληνικής γλώσσας. Με εντυπωσίασε η εμπεριστατωμένη κατάδειξη των γεγονότων όπως αυτά αποτυπώνονται σε σπάνια βιβλία αλλά προπάντων στην μνήμη του ιδίου. Αν και 75 ετών θυμάται απ' έξω αμέτρητα ποιήματα και ιστορικά γεγονότα, σπάνιο φαινόμενο για τη νέα γενιά των οθονόπληκτων νεοελλήνων. Ίσως αυτό να οφείλεται και στην απουσία ηλεκτρονικού υπολογιστή από το σπίτι του. 

Είναι ο δεύτερος δάσκαλος με τέτοιο πλούτο γνώσεων που έχω την τιμή να συναντήσω έως σήμερα μετά τον συνομήλικό του Σπυρίδωνα Σταυρόπουλο. Οφείλουμε να διδασκόμαστε από αυτούς τους ανθρώπους που αφιέρωσαν την ζωή τους στην διάδοση της ελληνικότητας, της θρησκευτικότητας και της ιστορίας. Στους χαλεπούς καιρούς των μνημονίων και της καταναγκαστικής πολυπολιτισμικότητας, τέτοιοι πνευματικοί φάροι πρέπει να αντανακλούν το φως τους στα σκοτάδια της καθημερινότητάς μας. 

Ακολουθεί βίντεο από πρόσφατη ομιλία του σχετικά με την σύγκριση ισλαμισμού και ορθοδοξίας. 


1 σχόλια:

km58 είπε...

ΤΕΤΟΙΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ-ΕΛΛΗΝΕΣ-ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΑΤΩΝΟΥΜΕ ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ !

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα στα ελληνικά παρακαλώ.
Όταν η γλώσσα μας απαγορευτεί ή γίνει δευτερεύουσα ελέω τρόϊκας, το συζητάμε πάλι...