ολοκαύτωματα Δράμας, Βουλγαρία ακούς;

0
γράφει ο Νίκος Β. 

Μνημείο Πεσόντων Δοξάτου Δράμας 1941


- Ολοκαύτωμα πράξη 1η: Το πρωί της 30ης Ιουνίου 1913, μία ίλη ιππικού της 10ης Μεραρχίας του βουλγαρικού στρατού, με επικεφαλής τους ταγματάρχες Μπίρνεφ και Σιμεόνοφ, συνεπικουρούμενη από ένα τάγμα πεζικού και ομάδες κομιτατζήδων, κυκλώνει το Δοξάτο Δράμας. Σκοπός τους να σφάξουν και να λεηλατήσουν το πλούσιο χωριό της Δράμας, που κατοικείται από Έλληνες χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ως δικαιολογία προβάλλουν το επιχείρημα ότι είχαν παρενοχληθεί από ομάδες Ελλήνων προσκόπων (στρατιωτικό σώμα από εθελοντές απόμαχους του Μακεδονικού Αγώνα).


Αμέσως, οι επιδρομείς άρχισαν να σφάζουν αδιακρίτως όσους Δοξατινούς και Δοξατινές είχαν απομείνει στο χωριό, με πρωτοστατούντες τους κομιταζήδες. Στη συνέχεια περιέλουσαν με πετρέλαιο τα σπίτια του Δοξάτου και το παρέδωσαν στις φλόγες. Με τους Βουλγάρους συνενώθηκαν και αρκετοί μουσουλμάνοι του Δοξάτου, τους οποίους οι επιδρομείς έπεισαν ότι η Βουλγαρία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχαν συμμαχήσει κατά της Ελλάδας. Ο τραγικός απολογισμός των βουλγαρικών ωμοτήτων στο Δοξάτο ήταν 650 νεκροί (περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων), ενώ 240 σπίτια και 80 καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Αφού ολοκλήρωσαν το απάνθρωπο έργο τους, οι επιδρομείς με τη λεία τους κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια. Την επομένη, 1η Ιουλίου 1913, το 21ο Σύνταγμα του ελληνικού στρατού κατέλαβε αμαχητί τη Δράμα και το Δοξάτο και ολοκλήρωσε την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας.

Πηγή



- Ολοκαύτωμα πράξη 2η: Τα βουλγαρικά στρατεύματα ως συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών στην βόρεια Ελλάδα, είχαν καταλάβει την περιοχή και ασκούσαν πολιτική βίαιου εκβουλγαρισμού του ντόπιου πληθυσμού, συναντώντας την αντίδραση των Ελλήνων. Οι Βούλγαροι ήθελαν πολύ να ξεκινήσουν σφαγές, αλλά οι Γερμανοί τους είχαν δεμένα τα χέρια. Έπρεπε, λοιπόν, να βρουν μια αφορμή. Η αφορμή αυτή δόθηκε από τους κομμουνιστές, που έδρασαν ως προβοκάτορες των βουλγαρικών αρχών κατοχής, στην κατευθυνόμενη "εξέγερση" της Δράμας. Η "εξέγερση" ξέσπασε τα ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου 1941 στην Δράμα, όπου ξένη προς τους ντόπιους αντάρτικη ομάδα προκάλεσε έτσι, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προετοιμασία και χωρίς κάποιο σχέδιο για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού, ταραχές στην πόλη και δολοφονικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, κατά των Βουλγάρων αστυνομικών και μικρών στρατιωτικών φρουρών. Η "εξέγερση" επεκτάθηκε και στην κωμόπολη Δοξάτο της Δράμας, όπου σφαγιάστηκε η μικρή βουλγαρική φρουρά. Τις πρωϊνές ώρες της 29ης Σεπτεμβρίου, ενώ οι αρχηγοί της "εξεγέρσεως" είχαν εξαφανιστεί σε ασφαλή σημεία, οι διψασμένοι για αίμα Ελλήνων βουλγαροκομιτατζήδες και ισχυρές μονάδες του βουλγαρικού στρατού εισήλθαν στην Δράμα και το Δοξάτο και συνέλαβαν όλους τους άνδρες ηλικίας 18-55 ετών. Μόνον μέσα στην πόλη της Δράμας δολοφονήθηκαν 3.000 Έλληνες. Αλλά, η δολοφονική μανία των Βουλγάρων δεν ικανοποιήθηκε. Τα "εκλεκτά" βουλγαρικά στρατεύματα (πατεράδες και παππούδες των σημερινών Βουλγάρων λαθρομεταναστών που έχουν κατακλύσει την πατρίδα μας) κατέκαυσαν το Δοξάτο και όσα ελληνικά χωριά εύρισκαν στο διάβα τους και δολοφόνησαν όλους τους κατοίκους τους. Ο απολογισμός; Συνολικά 15.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν! 

Πηγή


Κατάλογος πεσόντων Δοξάτου 1941


Αρχοντικά σπίτια του Δοξάτου που διεσώθησαν και αναπαλαιώθηκαν:

Δοξάτο Δράμας

Δοξάτο Δράμας

Δοξάτο Δράμας

Δοξάτο Δράμας

Δοξάτο Δράμας

Μνημείο πεσόντων Χωριστής Δράμας 1941


Μνημείο πεσόντων Χωριστής Δράμας 1941


Κατάλογος πεσόντων Χωριστής Δράμας 1941

Οι ελληνικές κυβερνήσεις εξ' όσων θυμάμαι, αναμασούν συστηματικά τις εκδικητικές εκτελέσεις αμάχων από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα στο Δίστομο, τα Καλάβρυτα και την Καισαριανή, αποσιωπώντας όμως μαζικότερα ολοκαυτώματα του βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Η επιλεκτική αυτή αμνησία επ' ωφελεία των κατακτητών της βόρειας Ελλάδος το 1941, αλλά και εχθρών μας στους βαλκανικούς πολέμους του 1913 Βουλγάρων είναι ύποπτη, πλην όμως εξηγείται: Η μετά το πέρας του 2ου παγκοσμίου πολέμου σοσιαλιστική Βουλγαρία, ως σύμμαχος της νικήτριας Σοβιετικής Ένωσης, έπρεπε πάση θυσία να εξαγνιστεί "κρύβοντας κάτω από το χαλί" το ναζιστικό παρελθόν της λίγους μόλις μήνες πριν, ως σύμμαχος του Χίτλερ και κύρια δύναμη κατοχής της βόρειας Ελλάδας. Η ιστορική αποκάθαρση των εγκλημάτων της Βουλγαρίας του 1941 συμπαρασύρει με την ορμή της, δίνοντας άφεση αμαρτιών και στα εγκλήματα πολέμου του 1913 όπως αυτό του Δοξάτου Δράμας!

Ίσως στην θέση του μνημείου των αθώων θυμάτων του πρώτου βουλγαρικού ολοκαυτώματος το 1913 στο Δοξάτο, να κτίστηκε το μνημείο των Ελλήνων και του δεύτερου ολοκαυτώματος του 1941. Την ιστορία την γράφουν οι νικητές το έχουμε δεχθεί και έτσι είναι συνήθως. Έτσι λοιπόν εξηγείται το παράδοξο φαινόμενο οι ηττημένοι Έλληνες κομμουνιστές στους δύο γύρους του εμφυλίου πολέμου το 1944 και τα έτη 1946-1949, να οικειοποιούνται την ιστορική αλήθεια προσαρμόζοντάς την στα μέτρα τους έως και σήμερα. Το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ του 2ου γύρου και μετέπειτα ο ΔΣΕ του 3ου γύρου του συμμοριτο-εμφυλίου πολέμου ήταν εξαρχής προσηλωμένα στη νικήτρια εν τέλει Σοβιετική Ένωση. Σήμερα όλοι όμως ξέρουμε πως η ΕΣΣΔ στην αρχή του 2ου παγκοσμίου πολέμου είχε συμφωνήσει με τον Χίτλερ να μην εμπλακεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Γερμανία κι έτσι εισέβαλε συγχρόνως με τους Ναζί στην Πολωνία διαμελίζοντάς την, γράφοντας ίσως την μελανότερη σελίδα στα παγκόσμια εγκλήματα πολέμου, την σφαγή 20.000 Πολωνών αιχμαλώτων στο δάσος Κατύν. Ακόμη και αυτό το φρικτό έγκλημα, πέρα από τη νοσηρότερη ανθρώπινη φαντασία, χρεώθηκε επί δεκαετίες από την ΕΣΣΔ στους ηττημένους Γερμανούς και τον Χίτλερ.

Η πολιτική έκφραση των ηττημένων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα δηλαδή το ΚΚΕ, που ήταν ημιπαράνομο από το 1949 έως το 1974, εξακολουθεί και σήμερα να αρνείται το σταλινικό ολοκαύτωμα του Κατύν με την ίδια ευκολία που αποσιωπά τα 2 βουλγαρικά ολοκαυτώματα στην Δράμα. Δεν είναι άδικος λοιπόν ο χαρακτηρισμός "ΕΑΜοΒούλγαροι" για τους κομμουνιστές αντάρτες στην Ελλάδα, αφού αυτή η συμπάθεια του ΚΚΕ στην Βουλγαρία υφίσταται έως και σήμερα. Εν έτει 2016 δύσκολα θα βρείτε κάποιον να έχει ακούσει ή να εξιστορείται τα εγκλήματα εναντίον αμάχων Ελλήνων από τους γείτονες Βουλγάρους. Εκτός αν ταξιδέψετε όπως και εγώ στο νομό Δράμας και έχετε την περιέργεια να ακολουθήσετε τις επιγραφές των μνημείων πεσόντων στο Δοξάτο και την Χωριστή. Καλό ταξίδι λοιπόν. Παρεμπιπτόντως μετρήστε καθ' οδόν το ποσοστό των αυτοκινήτων και των φορτηγών με βουλγαρικές πινακίδες, σίγουρα θα εκπλαγείτε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα στα ελληνικά παρακαλώ.
Όταν η γλώσσα μας απαγορευτεί ή γίνει δευτερεύουσα ελέω τρόϊκας, το συζητάμε πάλι...