συμβουλές για πολυήμερη εκδρομή ποδηλάτου

1




γράφει ο Νίκος Β. 

Προτιμώ την πολυήμερη ποδηλατική εκδρομή να την κάνω μόνος, αφού είναι μοναδική ευκαιρία αυτοσυγκέντρωσης και εκγύμνασης δίχως επιρροές από συναθλητές. Στην ποδηλασία η πιθανότητα να συμβεί κάποια σωματική ή μηχανική βλάβη είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Όταν για παράδειγμα συνταξιδεύουν 2 ποδηλάτες οι πιθανότητες απροόπτου διπλασιάζονται. Στην περίπτωση λοιπόν που το απρόοπτο συμβεί στην μοναχική πολυήμερη εκδρομή, το αντιμετωπίζουμε με την βοήθεια των τεχνικών μας γνώσεων, την αυτογνωσία του ορίων του οργανισμού μας, αλλά και την αρωγή του κινητού τηλεφώνου, του χάρτη και των περαστικών, πεζών ή εποχούμενων.
Πολύ καλή συμβουλή είναι η πρόληψη των ατυχιών με την επίκληση και την ευλογία του Χριστού και της Παναγίας την οποία δεν λησμονούμε και αναμφίβολα βοηθά σημαντικά.



Τα παρακάτω είναι κατά την γνώμη μου τα προαπαιτούμενα και κάποιες γενικές παρατηρήσεις: Ρυμίζουμε τις ταχύτητες και τα φρένα του ποδηλάτου στον επαγγελματία τεχνικό που εμπιστευόμαστε, αφού του εξηγήσουμε τί πρόκειται να επιχειρήσουμε. Φροντίζουμε προσωπικώς τον καθαρισμό της αλυσίδας του ποδηλάτου με σπρέϊ σιλικόνης ή πετρέλαιο. Κατόπιν λαδώνουμε με λεπτόρρευστο ποδηλατικό λάδι ή λάδι ραπτομηχανής. Τα απαραίτητα υλικά που πρέπει να μεταφέρουμε στις αποσκευές μας είναι: 2-3 εφεδρικοί αεροθαλάμοι και τα σχετικά εργαλεία αλλαγής ελαστικού, η φορητή τρόμπα και το ποδηλατικό λάδι. Ατομικό φαρμακείο που εκτός από προσωπικά φάρμακα πρέπει να περιλαμβάνει απαραιτήτως εκτός από το αντηλιακό, βαζελίνη και κεραλοιφή για την επάλειψη της σωματικής περιοχής που βρίσκεται σε επαφή με την σέλα πριν και μετά την ποδηλασία. Αλλαξιά ρούχα και σανδάλια μετά το πέρας της καθημερινής ποδηλασίας. Φωτιστικά ποδηλάτου εμπρός – πίσω τα οποία χρησιμοποιούμε αργά το απόγευμα. Ένα πολυεργαλείο με κλειδιά άλεν για την ρύθμιση των μηχανικών δισκόφρενων, ιδιαίτερα πριν την παρατεταμένη κατάβαση βουνού. 


Ο ρουχισμός ποδηλασίας που μετά την τρίτη προσωπική πολυήμερη εκδρομή θεωρώ πως είναι ο καταλληλότερος, είναι η μακρυμάνικη βαμβακερή μπλούζα για να προστατεύει τα χέρια από τον ήλιο και τα ενοχλητικά σημάδια που αφήνουν οι κοντομάνικες μπλούζες, το ποδηλατικό παντελόνι κολλάν για να εφαρμόζει στην σωματική περιοχή που τρίβεται με την σέλα, καθώς και το αθλητικό εσώρουχο και κάλτσες καλής ποιότητας. Ενδεχομένως μπορούμε να φορέσουμε και μακρυμάνικο παντελόνι κολάν για να αποφύγουμε το μαύρισμα του ήλιου. Οι συσκευές τεχνολογίας που μπορούμε να μεταφέρουμε είναι το κινητό τηλέφωνο εξοπλισμένο με πλοηγό GPS, μαζί με τον φορτιστή του και προαιρετικά το power bank για την έκτακτη φόρτισή του, η action camera που προσαρμόζεται στο ποδηλατικό κράνος ή στο εμπρόσθιο μέρος του ποδηλάτου, με προαιρετική λειτουργία τηλεχειρισμού από τον καρπό του χεριού. Προτείνω επίσης τον έντυπο χάρτη της διαδρομής ή το προσχέδιο της πορείας μας με χιλιομετρικές αποστάσεις ανάμεσα στους σταθμούς και τα χωριά. Τα ποτά / τρόφιμα που πρέπει να μεταφέρουμε μαζί μας είναι 2 γεμάτες φιάλες ύδατος 750 ml τις οποίες πρέπει να γεμίζουμε όταν αδειάζει η πρώτη. Σωληνάριο με ισοτονικές ταμπλέτες και 2 ενεργειακά τζελ και 2 μπάρες δημητριακών / μελιού ημερησίως.


Ο καταλληλότερος μήνας για την εκδρομή αυτή είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαϊου αφού η διάρκεια της ημέρας είναι σχεδόν η μεγαλύτερη του έτους και οι θερμοκρασίες δεν υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς. Φυσικά μπορεί να γίνει και με θερμοκρασία άνω των 30 βαθμών, όμως διακινδυνεύεις την θερμοπληξία όταν αυτή ξεπερνά τους 35 βαθμούς. Ο ούριος άνεμος συνήθως περνάει απαρατήρητος, όμως ο αντίθετος ή πλάγιος άνεμος γίνεται αμέσως αισθητός, επιβραδύνοντας το σύστημα ποδηλάτης – ποδήλατο. Ποδηλατούμε καθημερινώς 11-13 ώρες υπό το φως της ημέρας, αφού το συνολικό βάρος του ποδηλάτου, μαζί με τις αποσκευές και την υδροδοσία είναι περίπου 20 κιλά! Φροντίζουμε να εντοπίσουμε τα χωριά ή ξενοδοχεία που βρίσκονται περί του τέλους της καθημερινής διαδρομής μας. 



To οδοιπορικό της εκδρομής 2018 ήταν
506 χιλιόμετρα / 3 ημέρες:


Πρώτη ημέρα: Ηλιούπολη Αττικής – Αντίρριο Αιτωλοακαρνανίας. Με ούριο άνεμο προφανώς διήνυσα 223 χμ με μέση ταχύτητα 19,8 χμ/ώρα. 

Δεύτερη ημέρα: Αντίρριο Αιτωλοακαρνανίας – Δίστομο Βοιωτίας. Με αντίθετο άνεμο και κακή φυσική κατάσταση διήνυσα 133 χμ με μέση ταχύτητα 13,8 χμ/ώρα. 

Τρίτη ημέρα: Δίστομο Βοιωτίας – Ηλιούπολη Αττικής με αντίθετο άνεμο αλλά βελτιωμένη φυσική κατάσταση διήνυσα 150 χμ με μέση 
 14,9 χμ/ώρα. 






Αχαϊα Διακοπτό

Αιτωλοακαρνανία Αντίρριο
Ανάβαση Δεσφίνας Φωκίδας


Δίστομο Βοιωτίας
Δίστομο θύματα εαμο-συμμοριτών 


Δίστομο θύματα Γερμανών
Δίστομο μουσείο

ελατοδάσος Αρβανίτσας όρος Ελικώνας Βοιωτίας

Λεύκτρα Βοιωτίας τρόπαιο

Πλαταιές Βοιωτίας εκκίνηση Ευχίδειου άθλου
Το μήνυμα της εφετινής εκδρομής: 
Πείτε όχι στην νέα τουρκοκρατία
Έλληνες μην ξεχνάτε την γενοκτονία
Ποτέ τζαμί στην Ιερά Οδό
Ο Βοτανικός είναι αρχαιολογικός χώρος, όχι ισλαμούπολη

Όλη την ημέρα γυρίζω το πετάλι για να ευχηθώ στον Έλληνα ελευθερία πάλι. 
Έλληνες ξυπνήστε μας αντικαθιστούν! 
Τεκνοποιήστε γιατί χανόμαστε! 
Οι Έλληνες γονείς δεν το βάζουν κάτω! 


1 σχόλια:

Nikolopoulos Andreas είπε...

Ευχαριστούμε πολύ Νίκο

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα στα ελληνικά παρακαλώ.
Όταν η γλώσσα μας απαγορευτεί ή γίνει δευτερεύουσα ελέω τρόϊκας, το συζητάμε πάλι...